Urheilulegendojen jalanjäljillä

Tiesittekös, että piirimyyjän sisimmässä on alkanut keski-iässä sykkiä pienen pieni kiinnostus urheilua kohtaan (ja nyt puhutaan nimenomaan penkkiurheilusta, Urheiluruudusta ja sen semmoisesta). Mistään valtavasta roihusta ei toki ole kyse, vaan pikemminkin sellaisesta tihkusateessa kituuttavasta vähän savuttavasta liekistä, jonka lepatuksen ensimmäinen tuulenpuuska voi sammuttaa pysyvästi. Tykkään katsella televisiosta jääkiekkoa, lentopalloa ja pesäpalloa, ja tämän lisäksi pitää tv:tä auki olympialaisten ja potkupallon mm-kisojen ajan. Muuten urheilu kiinnostaa minua erittäin vähän.

Viimeisin reissuni, josta tällä sivustollakin on jo raportoitu, kohdistui Intiaan ja Bhutaniin. Päätin hieman tutkia, miten kyseiset naapurukset ovat pärjänneet kautta aikain olympialaisissa, ja millainen todennäköisyys minulla olisi ollut törmätä kadulla kulkiessani paikalliseen olympiamitalistiin.

Voin sanoa heti kärkeen, että jos haluat kohdata ulkomailla olympiamitalistin, ei kannata mennä Intiaan eikä Bhutaniin. Intiassa asuu noin 1,4 miljardia ihmistä, ja olympiamitaleita on satanut intialaisten laariin kaikkiaan 28 kpl (ainakin minun käyttämäni tilaston mukaan). Tämä tarkoittaa sitä, että laskennallisesti noin joka 50. miljoonas intialainen on voittanut olympiamitalin. Bhutanissa tilanne on vieläkin synkempi. Maassa kun ei ole ainuttakaan olympiamitalistia. Ei siis ihme, etten tavannut ainuttakaan olympiamitalistia tällä reissulla.

Suomi sen sijaan on olympiamitalistien suurmaa, todellinen urheilumenestyksen jättiläinen (etenkin jos jätämme Pariisin 2024 kisat pois laskuista). Suomi on tunnetusti niittänyt olympiamenestystä oikein kahmalokaupalla, ja täällä voit laskennallisesti törmätä olympiamenestyjään, kun olet kohdannut reilut 11000 vastaantulijaa. Olemme tässä tilastossa maailmanlistan kolmosia heti Liechtensteinin ja Norjan jälkeen.

Eli jos haluat kohdata olympiamitalistin henkilökohtaisesti, pysyttele Suomessa tai matkusta korkeintaan Liechtensteiniin ja pyri tapaamaan mahdollisimman monta ihmistä. Todennäköisyys kohdata olympiamitalisti on tällöin suurin. Lisätietoja sivustolta Olympic Medals per Capita

Sitten vielä ohjeita, miten voi itse saada urheilumenestystä piirimestaruustasolla, vaikka itsellä ei olisikaan kovaa sporttitaustaa. Tähän on helppo niksi: valitse laji, jossa on todella vähän harrastajia. Suomessa suosittelen esim. yllä olevassa kuvassa näkyvää kabaddia. Kabaddi on muun muassa Intiassa valtavan suosittu urheilulaji, mutta Pohjoismaissa se kalpenee suosiossa esim. jääkiekolle ja jalkapallolle. Jos ei oikein tahdo jalka nousta, mutta tekisi mieli edes kerran nousta palkintopallille, suosittelen kokeilemaan vaikka kabaddia. Lajina se on vähän kuin hippaa leikkisi.

Jaa kirjoitus tästä:

Katso myös nämä